Παγετώνας στα Βραχώδη Όρη – Ορισμοί & Διάγραμμα

0
Παγετώνας στα Βραχώδη Όρη – Ορισμοί & Διάγραμμα
βράχοι ενεργός παγετώνας στην κοιλάδα

Ένας παγετώνας κατεβαίνει αργά σε μια κοιλάδα.

Οι παγετώνες παίζουν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου των Βραχωδών Ορέων. Εδώ είναι ένας ορισμός και ένα διάγραμμα που δείχνει στοιχεία παγετώνων στο andscape.

Προσωπικά, πάντα με γοήτευαν κάπως οι παγετώνες. Θέλω να πω, είναι αυτές οι τεράστιες (πραγματικά, πραγματικά, πολύ μεγάλες) μάζες πάγου που καλύπτουν το τοπίο. Υπάρχουν μερικά μικρότερα, αλλά πολλά άλλα είναι απλά τεράστια. Νομίζω ότι ένας από τους άλλους λόγους που τους αγαπώ είναι επειδή βρίσκονται συχνά σε αλπικές περιοχές (που λατρεύω). Αυτές οι τεράστιες μάζες πάγου έχουν διαμορφώσει και εξακολουθούν να διαμορφώνουν το τραχύ τοπίο των Βραχωδών Ορέων. Ακολουθούν μερικοί βασικοί όροι που δείχνουν πώς έχουν διαμορφώσει το τοπίο.

παγετώναςΤι είναι ένας παγετώνας;

ΟΡΙΣΜΟΣ – Ένας παγετώνας είναι μια αργά κινούμενη μάζα ή ποτάμι πάγου που σχηματίζεται από τη συσσώρευση χιονιού με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό σημαίνει ότι ένας παγετώνας δεν είναι απλώς ένα πεδίο χιονιού. Αντίθετα, ένας παγετώνας είναι σαν ένα μεγάλο παγάκι που προστίθεται σε κάθε χειμώνα και σιγά-σιγά γλιστράει προς τα κάτω.

παγετώνας

Μια όμορφη κοιλάδα σε σχήμα U είναι ξεκάθαρη απόδειξη των παγετώνων.

Υπάρχουν στοιχεία για παγετώνες στο τοπίο, αν ξέρετε τι να ψάξετε

Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι των παγετώνων είναι ένας μεγάλος Κοιλάδα σε σχήμα U. Στα βουνά, τα ποτάμια ρέουν κατηφορικά και χαράσσουν μια κοιλάδα σε σχήμα V. Ωστόσο, όταν οι παγετώνες ρέουν κάτω από αυτές τις ίδιες κοιλάδες, αλλάζουν το τοπίο. Καθώς οι παγετώνες κινούνται προς τα κάτω στην κοιλάδα, ξύνουν τις πλευρές για να την κάνουν πιο στρογγυλεμένη και φαρδύτερη από ό,τι ήταν προηγουμένως. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια μεγάλη κοιλάδα σε σχήμα U.

Εδώ είναι ένα διάγραμμα που δείχνει τα στοιχεία των παγετώνων στο τοπίο.

διάγραμμα απόδειξης παγετώνα

Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά του Jake’s Nature Guide: Rocky Mountains.

Εκτός από τη μεγάλη κοιλάδα σε σχήμα U, υπάρχουν πολλά άλλα σημάδια για την ύπαρξη παγετώνων στο τοπίο. Μερικά από αυτά φαίνονται στο διάγραμμα και εδώ είναι ποια είναι:

Μορέν – Οι παγετώνες περιέχουν πολλούς βράχους που είτε έπεσαν πάνω στον παγετώνα είτε μαζεύτηκαν από αυτόν. Όταν ο παγετώνας λιώσει, πέφτουν και σχηματίζουν μια κορυφογραμμή από συντρίμμια παγετώνων. Αυτά ονομάζονται μορένια. Ο παγετώνας λιώνει τόσο στο χαμηλότερο ή πιο κατηφορικό σημείο του παγετώνα όσο και κατά μήκος των πλευρών. Το ανάχωμα ή η κορυφογραμμή που σχηματίζεται από τα συντρίμμια που συγκεντρώνονται στο τέλος του παγετώνα ονομάζεται τερματικό ή τέλος μορέν. Τα συντρίμμια που πέφτουν και εναποτίθενται στις πλευρές του παγετώνα ονομάζονται α πλευρική μορέν.

παγετώνας

Ένα tarn (Lake Summit) σε ένα τσίρκο κάτω από το όρος Evans στο Κολοράντο. Φωτογραφία μέσω Flickr.

Τσίρκο – Ένα βαθούλωμα σε σχήμα μπολ στην κορυφή μιας παγετώδους κοιλάδας με ψηλούς τοίχους στις τρεις πλευρές και ανοιχτό κάτω από την κοιλάδα. Εδώ αρχίζει ο παγετώνας και το χιόνι συσσωρεύεται. Τα ποτάμια έχουν κεφαλές από εκεί που ξεκινούν και το τσίρκο είναι σαν τις κεφαλές ενός παγετώνα.

Μικρή λίμνη επί όρους – Μια μικρή λίμνη σε ένα τσίρκο που δημιουργείται από τον παγετώνα.

Κοιλάδα που κρέμεται – Όταν οι παγετώνες μικραίνουν ή εξαφανίζονται, οι κοιλάδες των παραποτάμων βρίσκονται ψηλότερα και ονομάζονται κρεμαστές κοιλάδες.

Ο Πατέρας μας των Λιμνών – Μια σειρά από λίμνες που ανεβαίνουν σε μια παγετώδη κοιλάδα.

Περικομμένο κίνητρο – Καθώς ο παγετώνας ρέει γύρω από αιχμηρές καμπύλες σε μια κοιλάδα, διαβρώνει την οξύτητα και δημιουργεί βράχους τριγωνικού σχήματος.

Αρετή – Μια απότομη πλευρική κορυφογραμμή με αιχμηρά άκρα που σχηματίζεται από δύο παγετώνες που διαβρώνουν το βουνό στις απέναντι πλευρές της κορυφογραμμής.

παγετώνας

Μια παγετώδης ακανόνιστη. Φωτογραφία μέσω Flickr.

Ακανόνιστες – Αυτός είναι ένας βράχος ή ένας ογκόλιθος που είναι διαφορετικό είδος βράχου από τους βράχους πάνω στους οποίους κάθεται. Αυτοί οι βράχοι ή ογκόλιθοι μαζεύονται από έναν παγετώνα και μετακινούνται από αυτόν πριν τον ρίξουν σε διαφορετική τοποθεσία.

Παγετώδης ραβδώσεις – Πρόκειται για μακριές γρατσουνιές και αυλακώσεις σε κατά τα άλλα λείες πέτρες. Οι βράχοι που είχαν κολλήσει στον παγετώνα άνοιξαν αυτές τις γραμμές στο βράχο καθώς ο παγετώνας κινούνταν κατά μήκος του.

παγετώνας

Κοιτάξτε αυτό το όμορφο τιρκουάζ νερό.

Τυρκουάζ Νερό – Το νερό σε λίμνες, ή ρυάκια που το νερό τους προέρχεται από παγετώνες αποκτά λαμπερό τιρκουάζ χρώμα. Αυτό συμβαίνει επειδή καθώς ο παγετώνας κινείται μαζεύει λεπτά σωματίδια πετρωμάτων. Όταν λιώνει αυτό το «ροκάλευρο» πηγαίνει στο νερό και το φως του ήλιου που διαθλάται από τα σωματίδια στο νερό δημιουργεί αυτό το χρώμα.

Schreibe einen Kommentar