Πότε θα αρχίσει το μικρό μου να δημιουργεί αναμνήσεις

0
Πότε θα αρχίσει το μικρό μου να δημιουργεί αναμνήσεις

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Ποια ήταν η πρώτη σας παιδική ανάμνηση; Ανάλογα με το άτομο, αυτή η ανάμνηση πιθανότατα θα είναι κάτι που συνέβη γύρω στο τέλος της προσχολικής σας ηλικίας. Ως γονιός, πιθανότατα αναρωτιέστε πότε αυτό το μικρό μωρό στην αγκαλιά σας θα αρχίσει να θυμάται τις αναμνήσεις που χτίζετε. Πότε τα οικογενειακά σας ταξίδια στο ζωολογικό κήπο ή οι διακοπές θα αρχίσουν να δημιουργούν μόνιμες αναμνήσεις; Εδώ είναι μια πιο προσεκτική ματιά στο τι λέει η επιστήμη για το πότε το μωρό σας θα αρχίσει να δημιουργεί αναμνήσεις που διαρκούν.

Η αλήθεια για την παιδική αμνησία

Για τους περισσότερους ενήλικες, το να θυμούνται οτιδήποτε πριν από την ηλικία των 5 ετών είναι μια πρόκληση. Ο Sigmund Freud χαρακτήρισε αυτό το φαινόμενο ως «παιδική αμνησία». Αν και το σκεπτικό του πίσω από τον όρο ήταν εσφαλμένο, έχει κολλήσει. Τι το προκαλεί όμως πραγματικά;

Σύμφωνα με πολλές διαφορετικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και στο Νοσοκομείο για Άρρωστα Παιδιά στο Τορόντο, οι αναμνήσεις που δημιουργούνται στη βρεφική και πρώιμη παιδική ηλικία δεν χάνονται, αλλά ενσωματώνονται σε πιο τρέχουσες αναμνήσεις με μια διαδικασία γνωστή ως νευρογένεση. Καθώς ο εγκέφαλος σχηματίζει νέους νευρώνες και μονοπάτια, οι παλιοί συνωστίζονται ή ενώνονται με τους νέους. Με άλλα λόγια, οι νέες μνήμες αναδιαρθρώνονται για να κάνουν χώρο για τις νέες, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να τις ανακαλέσουμε.

Πότε λοιπόν μπορούν τα παιδιά να αρχίσουν να δημιουργούν αναμνήσεις που διαρκούν μέχρι την ενηλικίωση; Η απάντηση εξαρτάται από το παιδί, αλλά τα περισσότερα μπορούν περίπου στην ηλικία των 5 ετών.

Έχουν σημασία οι εμπειρίες της πρώιμης παιδικής ηλικίας;

Υπό το πρίσμα αυτού, μπορεί να αναρωτιέστε εάν οι εμπειρίες της πρώιμης παιδικής ηλικίας που έχετε για το παιδί σας έχουν πραγματικά σημασία. Εάν ο γιος ή η κόρη σας δεν μπορεί να τα θυμηθεί, πρέπει να επενδύσετε χρόνο και ενέργεια σε αυτά; Η απάντηση είναι ναι.

Γιατί; Επειδή οι αναμνήσεις είναι μονάδες εμπειρίας, και κάθε μονάδα εμπειρίας έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τον εγκέφαλο και σχηματίζουν την ενήλικη ταυτότητα ενός παιδιού. Ναι, το παιδί σας μπορεί να μην θυμάται το ταξίδι στον ζωολογικό κήπο που κάνατε σε ηλικία 2 ετών, αλλά θα θυμάται ότι το καφέ γούνινο πλάσμα ονομάζεται αρκούδα, ενώ το χρυσό ονομάζεται λιοντάρι. Θα θυμούνται το συναίσθημα ότι τους αγαπούν και τους υποστηρίζουν και αυτή η αίσθηση εμπιστοσύνης θα τους μεταμορφώσει σε καλά στρογγυλεμένους, σταθερούς ενήλικες. Συνεχίστε λοιπόν να εισχωρείτε στα παιδιά σας, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, και να θυμάστε ότι παρόλο που οι αναμνήσεις ξεθωριάζουν, οι εμπειρίες δημιουργίας εγκεφάλου δεν το κάνουν.

Η Nicole Jones είναι ανεξάρτητη συγγραφέας που γράφει συχνά για κατοικίδια, ταξίδια και θέματα ακίνητης περιουσίας.

Φωτογραφία από Έιμι Θησαυρό

Schreibe einen Kommentar