Πώς να χρησιμοποιήσετε N=1 πειράματα για να ευδοκιμήσετε πραγματικά

0
Πώς να χρησιμοποιήσετε N=1 πειράματα για να ευδοκιμήσετε πραγματικά

Διάβασα για πρώτη φορά για N=1 πειράματα πριν από χρόνια άρθρο του περιοδικού Paleo και μου άλλαξε τη ζωή. Ήταν μια επανάσταση μετά από χρόνια ακολουθώντας αυτό που υποτίθεται ότι ήταν η «τέλεια» δίαιτα. Ερωτεύτηκα την ιδέα ότι δεν ήμουν σαν όλους τους άλλους και μπορούσα να κάνω προσωπικές επιλογές για το τι είναι καλύτερο για μένα. Τόσοι πολλοί γιατροί και ειδικοί ισχυρίζονται ότι υπάρχουν καθολικοί τρόποι διατροφής και κίνησης που πρέπει να κάνουν όλοι για να έχουν μια υγιή ζωή, αλλά αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να έχετε έναν τρόπο ζωής που ευδοκιμεί.

Τι είναι τα N=1 πειράματα;

Το „N“ σημαίνει μέγεθος δείγματος σε επιστημονικά πειράματα και αν είστε δικό σας μέγεθος δείγματος, N=1. Είσαι το αντικείμενο της δικής σου μελέτης! N=1, ή έρευνα με ένα θέμα συζητείται επίσημα στον επιστημονικό κόσμο σε περιοδικά όπως το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας:

«Ο απώτερος στόχος μιας δοκιμής n-of-1 είναι να προσδιοριστεί η βέλτιστη ή η καλύτερη παρέμβαση για έναν μεμονωμένο ασθενή χρησιμοποιώντας αντικειμενικά κριτήρια βάσει δεδομένων».

Αυτή η διαδικασία πειραματισμού κάνοντας μικρές αλλαγές στις συνήθειες υγείας κάποιου που μερικές φορές αποκαλείται αυτοποσοτικοποίηση ή «βιοχακάρισμα» στις μέρες μας, μπορεί να μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανόηση του εαυτού μας. Ο Marc στο Strive Diary το λέει έτσι:

«Η ποσοτικοποίηση του εαυτού είναι η παρακολούθηση διαφορετικών προσωπικών μετρήσεων προκειμένου να αποκτήσετε γνώση για τον εαυτό σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να βελτιώσετε τον εαυτό σας.“

Αυτό που μου αρέσει στα N=1 πειράματα (ή όπως θέλετε να τα ονομάσετε) είναι η ιδέα να δίνω προσοχή στο πώς νιώθετε προσωπικά, να κάνετε μικρές αλλαγές και να δημιουργήσετε μια συνειδητοποίηση που θα σας βοηθήσει να ζήσετε τη δική σας ευημερούσα ζωή. Εκτιμώ επίσης ότι σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τηρούμε τη συμβατική σοφία για την υγεία, η οποία συχνά βασίζεται σε προκατειλημμένες και ξεπερασμένες επιστημονικές μελέτες.

N=1 Πειράματα αλλαγές στον τρόπο ζωής της διατροφής

Τι σχέση έχουν τα N=1 πειράματα με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής;

Αυτό το άρθρο του περιοδικού Paleo που διάβασα ήταν μάλλον από κάποιος σαν τον Robb Wolf που έχει μιλήσει για αυτή τη διαδικασία του να παίζει κανείς με τη διατροφή του, τις συνήθειες άσκησης και τον τρόπο ζωής του για να βρει αυτό που λειτουργεί για εσάς προσωπικά.

«…δεν χρειάζεται να είστε διδάκτορας ή διδάκτορας για να γνωρίζετε το σώμα σας. Δεν απαιτούνται φανταχτερές πιστοποιήσεις για να γνωρίζετε εάν αισθάνεστε καλύτερα ή χειρότερα αφού κάνετε τα πράγματα διαφορετικά για λίγο. Κανείς δεν ξέρει το σώμα σας καλύτερα από εσείς. Και εάν εσύ όχι γνωρίζεις τόσο καλά το σώμα σου, τι περιμένεις; Τραβήξτε το κεφάλι σας από τη φυσιολογική άμμο και αρχίστε να δίνετε προσοχή, ακρίδες!».

Η ιδέα είναι να «εκτελείτε» πειράματα στον εαυτό σας κάνοντας μικρές αλλαγές στις προσωπικές συνήθειες και παρατηρώντας πώς επηρεάζουν εσείς. Πιθανότατα ακούμε για συμβουλές υγείας που βασίζονται σε αυτό που έχει λειτουργήσει για άλλους ανθρώπους. Ευτυχώς ή δυστυχώς, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι συμβουλές θα λειτουργήσουν για εμάς ως άτομα ή ότι παραμένουν στατικές με την πάροδο του χρόνου.

Από τότε που ξεκίνησα το δικό μου ταξίδι στο Paleo το 2012, οι δικές μου συνήθειες υγείας έχουν πάρει πολλές ανατροπές. Ξεκίνησα με όλους τους «κανόνες» και έπρεπε να προσαρμοστώ και να αλλάξω καθώς ανακάλυψα ότι ορισμένα πράγματα που φαίνεται να λειτουργούν για άλλους δεν λειτούργησαν για μένα. Αυτό έχει μπει στο παιχνίδι ιδιαίτερα με τα νυχτικά (μερικά με επηρεάζουν περισσότερο από άλλα), τις τροφικές δυσανεξίες (πόσο και ποια εκδοχή αυτών των τροφών μπορώ να φάω χωρίς επιπτώσεις) και FODMAPS (ποιες και ποιο είναι το κατώφλι μου). Ακόμη και η δίαιτα «Paleo» έχει αλλάξει και προσαρμοστεί καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για την επιστήμη και το πώς τα τρόφιμα επηρεάζουν διαφορετικούς ανθρώπους.

Ή ότι καθώς οι προσωπικές μας συνθήκες (όπως η ηλικία) έχουν αλλάξει, οι συνήθειες που μας επηρεάζουν έχουν αλλάξει. Ποιος δεν έζησε με λίγες μόνο ώρες ύπνου στο κολέγιο με ελάχιστες συνέπειες; Τώρα μέρες, μόνο λίγες ώρες ύπνου θα με μπερδέψουν. Ή τα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν διαφορετικά βασίζεται στη συνολική υγεία του πεπτικού μας συστήματος ή του εντέρου μας και στην ικανότητά του να απορροφά την τροφή.

Η διαλείπουσα νηστεία είναι άλλο ένα παράδειγμα για μένα. Αυτό ήταν μια σοβαρή απαγόρευση όταν το δοκίμασα πριν από μερικά χρόνια. Δεν ένιωσα καθόλου καλύτερα, παρά το γεγονός ότι ο φυσιοπαθητικός μου έλεγε ότι μπορεί να λειτουργήσει για μένα (είναι αλεξίσφαιρη οπαδός). Έχω διαβάσει ότι υπάρχουν γυναίκες για τις οποίες δεν λειτουργεί λόγω διαφορετικών ορμονών. Φυσικά, έκτοτε μπήκα στην εμμηνόπαυση. Μπορεί να έρθει κάποια στιγμή που θα είμαι πρόθυμος να το δοκιμάσω ξανά «στο όνομα της επιστήμης», καθώς η τρέχουσα κατάστασή μου έχει αλλάξει και μπορεί να δω διαφορετικά αποτελέσματα.

N=1 Πειράματα αλλαγές στον τρόπο ζωής της διατροφής

Μπορείτε να εμπιστευτείτε N=1 πειράματα;

N=1 πειράματα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά στον προσδιορισμό της αιτιότητας, αρκεί να απομονώσετε τη «μελέτη» σας σε μια μεμονωμένη αλλαγή. Ένα παράδειγμα θα ήταν οι δίαιτες αποβολής. Το πρώτο σας βήμα είναι να αφαιρέσετε ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να σας προκαλούν προβλήματα. Στη συνέχεια, μετά από ένα χρονικό διάστημα, τα επαναφέρετε ένα-ένα. Εάν φέρετε πίσω όλα τα φαγητά ταυτόχρονα, πραγματικά δεν ξέρετε ποιο από αυτά σας προκαλεί θλίψη! Ένα άλλο παράδειγμα θα ήταν να θέλετε να προσδιορίσετε γιατί είστε τόσο κουρασμένοι το πρωί. Εάν εγκαταλείψετε τον καφέ αλλά και πηγαίνετε για ύπνο νωρίτερα για να κοιμηθείτε περισσότερο, πραγματικά δεν θα ξέρετε ποιος είναι ο σχετικός παράγοντας.

Η εγκυρότητα και η αντικειμενικότητα είναι προφανώς δύσκολο να βρεθούν με ένα μέγεθος δείγματος και να είσαι ο ερευνητής του εαυτού σου. Συχνά συνοψίζεται στο πώς παρακολουθείτε με ακρίβεια τις αλλαγές που κάνετε και πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα που νιώθετε. Αλλά τελικά, μπορείτε να αποφασίσετε εάν κάτι είναι σωστό για εσάς και δεν είναι δουλειά κανενός άλλου τι τρώτε ή δεν τρώτε!

Η Monica Reinagel AKA Nutrition Diva μιλάει για το ότι δεν φοβάται να δοκιμάσει N=1 πειράματα σε αυτό το άρθρο, Τι είναι ένα πείραμα N=1;:

«Αλλά όσο μια διατροφική προσέγγιση δεν είναι επικίνδυνη, δεν βλέπω κανένα κακό στον πειραματισμό. Εάν αισθάνεστε ή λειτουργείτε καλύτερα όταν αφαιρείτε τα γαλακτοκομικά ή τα δημητριακά ή το κρέας ή οτιδήποτε άλλο, και μπορείτε να διατηρήσετε μια ισορροπημένη θρεπτική διατροφή χωρίς αυτό το φαγητό, τότε είμαι υπέρ αυτού».

Σημείωση συντάκτη: Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να πάρω στα σοβαρά οποιονδήποτε αυτοαποκαλείται «Ντίβα Διατροφής», αλλά δεν μπορείτε να πετάξετε το μωρό έξω με το νερό του μπάνιου…

N=1 Πειράματα αλλαγές στον τρόπο ζωής της διατροφής
Τρέξιμο, μια «υγιεινή» άσκηση που δεν με βοηθά να ευδοκιμήσω…

Χρησιμοποιήστε N=1 πειράματα για να σας βοηθήσουν να ευδοκιμήσετε

Ένας από τους αγαπημένους μου λόγους για να κάνω N=1 πειράματα είναι ότι με διδάσκει πώς με επηρεάζουν συγκεκριμένα τρόφιμα και συνήθειες υγείας. Όχι απαραίτητα για να μην τρώω ή να κάνω ποτέ αυτά τα πράγματα, αλλά για να έχω την ελευθερία να κάνω αυτές τις επιλογές γνωρίζοντας τις συνέπειες. Ξέρω ότι τα περισσότερα γαλακτοκομικά με αφήνουν μπουκωμένο και αναστατώνουν το πεπτικό μου σύστημα, ώστε να μπορώ να το αποφύγω όταν δεν θέλω να νιώθω έτσι. Επειδή λατρεύω το τυρί (όπως πολλοί άνθρωποι), μπορώ να επιλέξω να φάω λίγο όταν αυτές οι παρενέργειες δεν είναι πρόβλημα ή μπορώ να πάρω ένα βοήθημα λακτόζης.

Ορισμένα τρόφιμα που υποτίθεται ότι είναι «σούπερ» ή διαφημίζονται ως «υγιεινά» δεν λαμβάνονται το ίδιο σε κάθε άτομο. Ένα άτομο μπορεί να μπορεί να απολαμβάνει αβοκάντο με κάθε γεύμα, αλλά ένα άλλο άτομο θα υποφέρει από φούσκωμα και αέρια λόγω του FODMAPS. Η εκτέλεση N=1 πειραμάτων μπορεί να σας βοηθήσει να γνωρίζετε με βεβαιότητα σε ποιο στρατόπεδο πέφτετε!

Με τα χρόνια έχω πειραματιστεί με την αφαίρεση τροφών όπως τα νυχτολούλουδα και τα αυγά και την προσθήκη τροφών όπως το συκώτι και τη ζελατίνη, όλα για να μάθω τι λειτουργεί καλύτερα για το σώμα μου. Και ένα από τα πράγματα που έχω μάθει περισσότερο, είναι ότι δεν είναι μια στατική διαδικασία. Καθώς μεγαλώνω και οι συνθήκες στη ζωή μου αλλάζουν, τα τρόφιμα είτε έγιναν φίλοι μου είτε ανταγωνιστές στον στόχο μου να ευδοκιμήσω.

Μερικοί άνθρωποι γίνονται πολύ νευρικοί στην επιστήμη και την παρακολούθηση N=1 πειραμάτων, όπως στο Quantified Self. Πιθανότατα έχετε ακούσει τα πάντα για την τήρηση ημερολογίου τροφίμων ή άλλους τρόπους καταγραφής του τι τρώτε, όταν ασκείστε και τις παρατηρήσεις σχετικά με το πώς αυτές οι αλλαγές σας επηρεάζουν. Πρέπει να ομολογήσω ότι αυτό δεν είναι το δυνατό μου σημείο, αλλά γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερο παρακολουθείτε με ακρίβεια τις παρατηρήσεις σας, τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε θετικά αποτελέσματα.

Πραγματικά δεν χρειάζεστε τίποτα φανταχτερό για τη διεξαγωγή των πειραμάτων σας N=1, ένα απλό σημειωματάριο ή υπολογιστικό φύλλο θα λειτουργούσε. Αλλά για όσους από εσάς χρειάζεστε κάτι πιο καθορισμένο, εδώ είναι μερικά μόνο εργαλεία που κάποιοι βρήκαν χρήσιμα για την παρακολούθηση των N=1 πειραμάτων τους:

Θα ήθελα να επισημάνω ότι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να προσθέσετε τον παράγοντα άγχους στα N=1 πειράματά σας, επομένως επιλέξτε μια μέθοδο (ή έλλειψη μιας) για την καταγραφή των αλλαγών και των παρατηρήσεών σας που λειτουργεί για εσάς. Εάν τα δεδομένα δεν σας ενδιαφέρουν, μπορείτε και πάλι να δείτε οφέλη, απλώς με το να είστε αντικειμενικοί και να έχετε επίγνωση των συνηθειών υγείας σας συνολικά.

Και λέω αντικειμενική γιατί συνηθίζεται να κάνει κάποιος αλλαγές στη διατροφή ή στον τρόπο ζωής του και νιώθει υπέροχα. Αρχικά. Αλλά με την πάροδο του χρόνου δεν αισθάνονται τόσο υπέροχα ή βλέπουν αλλαγές σε άλλους τομείς της ζωής τους όπως η ψυχική υγεία. Αλλά επειδή έχουν επενδύσει τόσο πολύ σε «αυτόν τον τρόπο ζωής», όπως μια κοινότητα ομοϊδεατών, δεν είναι πρόθυμοι να παραδεχτούν ότι δεν ευδοκιμούν πραγματικά με αυτές τις αλλαγές. Η όλη ιδέα είναι να αφήσουμε το δόγμα.

Γνωρίστε τον εαυτό σας καλύτερα

Θα ομολογήσω ότι υπήρξε μια εποχή που ήμουν ζηλωτής και πίστευα ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής Paleo ήταν η λύση σε όλα τα προβλήματα του κόσμου. Έδωσα συμβουλές όταν δεν μου ζητήθηκε, θέλοντας όλοι να αισθάνονται τόσο καλά όσο εγώ. Με τα χρόνια, κατάλαβα δεν υπάρχει μια τέλεια δίαιτα για όλους, καθώς είμαστε τόσο ατομικοί όσο οι νιφάδες χιονιού και οι αντίχειρες. Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο: γενετική, παιδικές εμπειρίες, τραύμα, περιβάλλον και τρέχουσες συνθήκες υγείας.

Ελπίζω να εργάζεστε για να βρείτε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής που σας ταιριάζει, όχι μόνο αυτή που είναι η τελευταία μόδα ή επειδή κάποιος που γνωρίζετε έχει χάσει βάρος ή νιώθει καλύτερα ακολουθώντας έναν συγκεκριμένο τρόπο διατροφής ή κίνησης. Στο Must Hike Must Eat, μιλάω πολύ για την υγεία και τα τρόφιμα που τρώω βοηθούν μου ευδοκιμείτε, αλλά μόνο εσείς μπορείτε πραγματικά να ξέρετε τι θα σας βοηθήσει εσείς ευημερώ!

Αυτό το άρθρο στο Forbes τα λέει καλά:

«Πολλές δίαιτες θα σας συντηρήσουν ή θα σας κρατήσουν στη ζωή. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλά για εσάς μακροπρόθεσμα. Η τέλεια διατροφή σας δεν πρέπει απλώς να σας κρατά ζωντανούς, θα πρέπει να σας βοηθήσει να ευδοκιμήσετε. Θα πρέπει να σας δώσει την καλύτερη δυνατή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών για να επιτρέψετε στο σώμα σας να είναι όσο πιο υγιές μπορεί».

N=1 Πειράματα αλλαγές στον τρόπο ζωής της διατροφής

Όπως πάντα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον δικό σας πάροχο υγειονομικής περίθαλψης ως σημείο εκκίνησης για να συζητήσετε τι είναι καλύτερο για εσάς. Προτείνω να επιλέξετε κάποιον που δεν είναι παντρεμένος με δόγματα και αφήνει περιθώρια για ατομικά αποτελέσματα. Τελικά, πιστέψτε ότι γνωρίζετε καλύτερα τον εαυτό σας.

Σημείωση άλλου συντάκτη: Έχω χρησιμοποιήσει τη λέξη εφέ και επηρεάζω δισεκατομμύρια φορές σε αυτήν την ανάρτηση και σίγουρα έκανα μερικά λάθος. Αλλά διάβασα κάποτε ότι το να κάνετε λάθη στην ανάρτησή σας είναι μια εξαιρετική στρατηγική για να κάνετε τους ανθρώπους να σχολιάζουν, ειδικά τους γραμματικούς ναζί!

Έχετε ακούσει για N=1 πειράματα που σχετίζονται με την εύρεση της διατροφής ή του τρόπου ζωής που σας ταιριάζει; Σκεφτήκατε να δοκιμάσετε ένα ή είχατε επιτυχία δοκιμάζοντας ένα; Πείτε μας στα σχόλια παρακάτω.

Καρφιτσώστε για αργότερα…N=1 Πειράματα αλλαγές στον τρόπο ζωής της διατροφής

Σας ευχαριστούμε πολύ που σταματήσατε στο Must Hike Must Eat!

Αν χρειάζεστε έμπνευση για υγιεινή διατροφή ξεκινήστε εδώ:…

Ευρετήριο Συνταγών

Χρειάζεστε μερικές προτάσεις για φαγητό έξω όταν οι φίλοι θέλουν να σταματήσουν μετά από μια πεζοπορία; έχω ένα Οδηγός διατροφής Βορειοδυτικού Ειρηνικού εδώ.

Θέλετε να μάθετε πού ήταν τελευταία φορά το Must Hike Must Eat;

Τελευταίες αναφορές ταξιδιού

Μάθετε τι συμβαίνει εκτός του ιστολογίου:

Facebook

Κελάδημα

Ίνσταγκραμ

Το ενημερωτικό δελτίο Must Hike Must Eat κρατά τους ανθρώπους ενημερωμένους για εκδηλώσεις τόσο εντός όσο και εκτός του ιστολογίου.

Εάν έχετε κάποια ερώτηση που δεν θέλετε να δημοσιεύσετε στα σχόλια, μπορείτε να τη ρωτήσετε εδώ:

Επικοινώνησε μαζί μου

Schreibe einen Kommentar