Τα επίφυτα είναι μοναδικά φυτά – Ορισμός & Παραδείγματα

0
Τα επίφυτα είναι μοναδικά φυτά – Ορισμός & Παραδείγματα

Τα επίφυτα μπορούν να βρεθούν σε ασυνήθιστα μέρη, όπως στους κορμούς των δέντρων ή στις πλαγιές των γκρεμών. Εδώ είναι ο ορισμός του επίφυτου και μερικά παραδείγματα.

Η ζωή είναι παντού γύρω μας και παίρνει διαφορετικά σχήματα και μορφές για να επιβιώσει. Υπάρχουν χιλιάδες χιλιάδες διαφορετικά είδη ζώων από μικροσκοπικά ζωύφια έως μεγάλες άλκες. Στη συνέχεια, υπάρχουν όλες οι μορφές μυκήτων και μανιταριών σε όλο τον κόσμο. Μια άλλη μορφή που παίρνει η ζωή είναι τα φυτά που καλύπτουν τον κόσμο. Αυτά τα φυτά είναι στην πραγματικότητα η βάση για την υπόλοιπη ζωή αφού είναι σε θέση να μετατρέψουν το ηλιακό φως σε ενέργεια. Ένα μοναδικό είδος φυτού είναι τα επίφυτα.

επίφυτο

Τι είναι ένα επίφυτο;

Το επίφυτο είναι ένα είδος φυτού που ζει σε άλλο φυτό ή βράχο. Δεν στέλνει ρίζες κάτω στο έδαφος. Αντίθετα, παίρνει την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά του από ό,τι συλλέγεται γύρω του ή από τον αέρα, γι‘ αυτό ονομάζεται και φυτό αέρα. Έχουν ρίζες μόνο για να τα κρατούν στη θέση τους.

Γενικά, δεν είναι παρασιτικά, που σημαίνει ότι δεν βλάπτουν το φυτό στο οποίο αναπτύσσονται.

επίφυτο

Κοιτάξτε αυτά τα επίφυτα που αναπτύσσονται στο κλαδί ενός δέντρου. Φωτογραφία μέσω Flickr.

Τι είδους φυτό είναι ένα επίφυτο;

Τα επίφυτα δεν είναι ένα συγκεκριμένο είδος φυτού. Αντίθετα μπορεί να είναι πολλοί διαφορετικοί τύποι. Τα περισσότερα επίφυτα είναι ανθοφόρα φυτά, όπως οι όμορφες ορχιδέες που αρέσει στους ανθρώπους να αγοράζουν. Ωστόσο, μπορεί να είναι και μη ανθοφόρο φυτό, όπως βρύα, φτέρες, λειχήνες και συκωτάκια. Όλα αυτά αναπαράγονται με σπόρια.

Πού αναπτύσσονται τα επίφυτα;

Τείνουν να αναπτύσσονται πιο συχνά σε τροπικά δάση γιατί για να επιβιώσουν πρέπει να βρίσκονται κάπου που να έχει πολλή υγρασία στον αέρα. Ωστόσο, μπορούν επίσης να βρεθούν σε ξηρά δάση και υπάρχει ακόμη και ένα είδος που ζει στην έρημο.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 30.000 διαφορετικά είδη επιφύτων στον κόσμο.

Επίφυτα μπορούν να βρεθούν στα δάση των Βραχωδών Ορέων. Το κύριο είδος επίφυτου στα ξηρά δάση των Βραχωδών Ορέων είναι οι λειχήνες.

Παραδείγματα Επιφύτων

επίφυτο

Ισπανικά βρύα. Φωτογραφία μέσω Flickr.

Το Spanish Moss, ένα επίφυτο, στην πραγματικότητα δεν είναι βρύα, αλλά είναι βρωμολιάδα.

επίφυτο

Κοιτάξτε αυτή την όμορφη ορχιδέα. Φωτογραφία μέσω Flickr.

Υπάρχουν ορχιδέες σε όλο τον κόσμο. Πολλά φυτρώνουν στο έδαφος και άλλα είναι επίφυτα.

επίφυτα

Ο κύριος τύπος επίφυτου που μπορεί να βρεθεί στα Βραχώδη Όρη είναι οι λειχήνες. Υπάρχουν πολλά είδη επιφυτικών λειχήνων. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι λειχήνων – κρούστα, φυλλώδης και θαμνώδης. Η λειχήνα στην παραπάνω εικόνα είναι ένας τύπος φυλλώδης λειχήνας.

Οι επιστήμονες στα Βραχώδη Όρη στην πραγματικότητα αρχίζουν να μελετούν τους λειχήνες και να τους χρησιμοποιούν ως δείκτη του πόσο μολυσμένος είναι ο αέρας.

Schreibe einen Kommentar